sunnuntai 30. syyskuuta 2007

(Väärin)ymmärtämisen tueksi

Edellisen postauksen kommentissa nimimerkki aa valitti, ettei ymmärrä. Se ei ole mikään synti, koska Deleuze ja Guattari ovat vaikeita ymmärtää. Heidän tekstinsä suorastaan pakenee ymmärtämisen pehmustettua selliä. Mutta samalla Anti-Oidipus vaatii työskentelyä avatuakseen. Seuraavassa pieni lista matkakumppaneista, jotka olemme huomanneet hyödyllisiksi Anti-Oidipuksen rinnalla.



  • Brian Massumi: A User's guide to Capitalism and Schizophrenia
    Innostava ja hyviä kiteytyksiä sisältävä "johdantoteos", jonka pariin on mukava palata vuosienkin jälkeen.

  • John Marks: Gilles Deleuze: Vitalism and Multiplicity
    Modern European Thinkers sarjassa julkaistu teos, joka selkeydessään kykenee säilyttämään Deleuzen (ja Guattarin) ajattelun radikaalisuuden.

  • Philip Goodchild: Deleuze & Guattari - An Introduction to the Politics of Desire
    Paikoitellen sekava ja liian moneen suuntaan säntäilevä kommentaari. Puutteistaan huolimatta tärkeiltä osilta valaiseva. Sopii erityisesti analyyttisen filosofian edustajille.

  • Gary Genosko: Félix Guattari. An Aberrant Introduction
    Yksi harvoista Félix Guattarin tuotantoon ja ajatteluun keskittyvistä kommentaareista.

  • Gilles Deleuze: Nietzsche ja filosofia
    Keskeinen ja selkeä filosofinen kommentaari Deleuzelta, jossa hän esittelee monet niistä teemoista, jotka saavat lopullisen kypsyytensä Anti-Oidipuksessa

  • Jussi Vähämäki: "Muutos filosofian asiana", teoksessa Vastarintaa nykyisyydelle - Näkökulmia Gilles Deleuzen ajatteluun
    Paras suomenkielinen artikkeli Deleuzen ajattelun poliittisista ulottuvuuksista. Itse asiassa kirjoitus on paras Deleuze-artikkeli, joka suomenkielellä on kirjoitettu.


Tiedoksi muille, että Anti-Oidipus ei ole viellä ilmestynyt kauppojen hyllyille. Julkaisija on ilmoittanut julkaisupäiväksi 15. lokakuuta. Ottaen huomioon suomalaisten julkaisijoiden säheltämistaidot, niin odotamme teoksen saapuvan kaikelle kansalle ehkä juuri ja juuri ennen joulua. Teoksen yksityiskohtainen käsitteleminen lukupiirissä tullaan aloittamaan vasta sitten.

Ei kommentteja: